Omschrijving topic | Probleemstelling - Opmerkingen en beslissingen | Actiepunten |
---|
Nota fase 2 |
VIP in twee fasen | Image Removed VIP bestaat uit twee fasen: Fase 1 is de fase die de lokale besturen van heel dichtbij hebben meegemaakt. Het eerste product lanceren nl. Vastgoedinlichtingen voor overdracht, cfr het decreet. Fase 2 bevat het toevoegen van extra gebruikers (zoals landmeters-experten), en andere producten en diensten toevoegen. Het product dat we vandaag hebben is een MVP (minimum viable product) die we vandaag nog steeds verder verbeteren. Voor nieuwe gebruikers kijken we steeds of die rechtsgrond hebben om de gegevens op te vragen. Indien niet, gaan we ook kijken naar consent based, waarbij de eigenaar toestemming tot gegevensdeling moet geven.
| Fase 1: Bronverbeterings-initiatieven | Image Removed Bronverbeteringsinitiatieven mbt omgevingsvergunning, het vergunningenregister, slimme bevraagservice (DSI), zoneringsdata binnen VMM, herverkavelingsplannen binnen VLM en de gestructureerde bodeminformatie (risicogronden en -locaties) zijn 6 trajecten die al gestart zijn in 2022-2023 en die nog steeds lopende zijn. Andere initiatieven die reeds zijn afgerond zijn de operationele relatiebeheerder VVSG waarvan de opdracht ook is afgelopen, de watertoets voor openbare domeinen, de business case Handhaving voor het handhavingsplatform, het uitbreiden van de woningkwaliteitsdossiers, snellere actualisaties GRB en basisregisters, een toegewijde project manager en business analist voor de bronverbeteringsinitiatieven in het geheel, een GIS-analist Onroerend Erfgoed teneinde verbetering datakwaliteit en ten slotte het gebruik van het POLIS-script ikv het juist zetten van de verschillende lagen tegenover een verschuiving van perceelsgrenzen. | Fase 2: Meerdere tracks | Image RemovedFase 2 bevat vier sporen die expliciet vermeld staan in de nota die met de overheid is afgesproken.
Het eerste spoor gaat over de verdere digitalisering van de achterliggende bronnen.
Image RemovedAchtergrondinformatie
Een strategische relatiebeheerder met VVSG zal gezocht worden.
Ivm het digitaliseren van de databronnen zijn er drie inlichtingen die worden gecentraliseerd, nl: rooilijnplannen (zowel gemeentelijk als gewestelijk), vergunningenregister (ter ondersteuning van het departement Omgeving) en een 'refresh' van het wegenregister om de toekomst hiervan vast te stellen. Voor de rooilijnen wordt een OSLO-traject opgestart binnen Digitaal Vlaanderen waarbij we de stakeholders zullen bevragen om een concrete datastructuur te kunnen afspreken, met het doel om de communicatie tussen alle stakeholders te bewerkstelligen.
Bestaande webservices optimaliseren of nieuwe bouwen zoals recht van voorkeur (niet te verwarren met het recht van voorkoop) en de Watertoets openbare domeinen.
Het verhogen van de datakwaliteit: ism VLAIO de bedrijventerreinen, grenzen verleggen (het algoritme van Onroerend Erfgoed, gelijkaardig aan het POLIS-script) en de ANB-inlichtingen als piste die we aan het onderzoeken zijn.
Het tweede spoor omvat het aansluiten van de bijkomende gegevensbronnen op het platform.
Image RemovedAchtergrondinformatie
Onteigeningsplannen en de erfdienstbaarheden via KLIP/KLIM zijn zaken die we aan het onderzoeken zijn of we deze data automatisch kunnen ontsluiten.
We kijken ook naar twee nieuwe producten:
Het bodemattest vandaag aangeboden door OVAM, waar VIP het derde kanaal zal zijn waar een gebruiker het bodemattest kan opvragen. In een eerste fase gaan we dit API-first uitwerken, zodat dit in de bestaande softwaresystemen van onze aanvragers kan opgevraagd worden.
Het tweede product is het stedenbouwkundig uittreksel “light”. Vandaag is VIP gericht op notarissen en makelaars. Daarbuiten zijn er nog andere doelgroepen die ook nood hebben aan de informatie uit de vastgoedinlichtingen maar niet de rechtsgrond hebben om het bestaande product op te vragen.
DiscussieVraag 1: als makelaar hebben we ook nood aan een light VIP versie voor schattingen oa.
Genoteerd. We bekijken dit mee voor de analyse
Vraag 2: over welke groepen gaat het dan precies?
We koppelen deze vraag zo meteen naar jullie terug. (Zie aanvragen buiten VIP)
Vraag 3: Naast nieuwe 'producten' ook openstelling van de data in services? Toelichting: kan de VIP-service zelf openstaan en getrokken worden naar onze gemeentelijke systemen?
Er is een ander project lopende, GemeenteZonderGemeentehuis (GZG) waarmee we in gesprek zijn. Dat is een van de pistes. We hebben nog geen zicht op de resultaten hiervan.
Bidirectionaliteit van gegevensstromen op het vastgoedinformatieplatform bestaat uit ideeën momenteel. De reden hiervoor is onze focus op de eerste twee tracks. Dit moet dus verder uitgezocht worden; maw de inhoud van wat hier momenteel aan gekoppeld wordt, kan nog wijzigen.
Image RemovedTrack 4 gaat over het ter beschikking stellen van de vastgoedinformatie aan professionele dienstverleners.
Image RemovedTrack 5 gaat over het bereiken van de business doelstellingen zoals voorop gesteld in haalbaarheidsstudie: reductie in doorlooptijden, hogere datakwaliteit, centraal platform, minder manueel werk voor lokale besturen en meer datastromen.
Image RemovedDiscussieVraag 4: Ik was iets later, dus misschien gemist, maar is er iets gezegd/nog meer nieuws over de watergevoelige openruimtegebieden en wonen in eigen streek? → Neen, er is niets over gezegd en geen nieuws over. De watergevoelige openruimten gaan wel worden aangesloten via SBS als die in DSI zijn opgenomen.
Is SBS al in gebruik voor VIP of nog op brondata DSI ? → Er is gezorgd voor een connectie maar we wachten nog om dit in productie te zetten want er zijn enkele haperingen vastgesteld op vlak van kleine percelen en topologie.
Aanvragen buiten VIP |
Image Removed De stakeholders notarissen, makelaars en burger-eigenaars is een te beperkte groep van stakeholders die gebruik kunnen maken van VIP. Bijvoorbeeld: de bodemsaneringsdeskundigen en de landmeters. Welke groepen hebben nood aan informatie uit VIP die vandaag geen toegang hebben (architecten, advocaten, handhavingsactoren …)? landmeter-experten bodemsaneringsdeskundigen milieustudiebureaus studiebureaus voor het opmaken van RUP’s, … schatters-experten advocaten digitale leveranciers van vastgoeddata: mensen die in onderaanneming voor makelaars werken (De Immo Winkel), Realo, … politie
In welke informatie zijn deze groepen geïnteresseerd? Bestemming (RUP/BPA), verkaveling en historiek vergunningen stedenbouwkundige voorschriften, overtredingen, vergunningen uittreksel plannen- en vergunningenregister BPA's, RUP's , vergunningen, gewestplan, overtredingen,... Vergunningen/bouwmisdrijven historische plannen voor perceelgrensbepaling ondergrondse/bovengrondse erfdienstbaarheden/leidingen/grachten van openbaar nut rooilijnplan of grondafstandsplan grens privaat / openbaar domein voorbeeld van een vraag van een bodemdeskundige: Zijn huidige en voorgaande milieuvergunningen/omgevingsvergunningen/ARAB-vergunningen e.d. op het perceel beschikbaar en kunnen wij deze, met bijhorende plannen, ontvangen aub? Is er andere bodemrelevante informatie (pv’s, calamiteiten, …) beschikbaar? Is het perceel gelegen binnen een RUP of BPA?
Hoe vaak komen deze vragen voor? enkele keren per maand wekelijks één keer per maand
Is het mogelijk om deze aanvragen te turven per groep (tot en met de volgende BWG, begin december 2024)?
| Vlaamse Handhavingsplatform: toekomstige koppeling tussen VHP en VIP |
| | Stedenbouwkundige overtreding |
| | Datamodel Omgevingsvergunning |
Gemeentelijk dossiernummer - Projecttype | Extra veld: het gemeentelijk dossiernummer (optioneel) Projecttype: Dit veld wordt vaak gebruikt om het gemeentelijk dossiernummer te registreren. In de toekomst kan deze informatie opgenomen worden in bovenstaand veld.
Discussie Gebruiken jullie dit veld nog voor andere gedigitaliseerde informatie in op te nemen? | Lopende procedure & Status van de procedure | Lopende procedure | - Deze aanpassing is goedgekeurd door de BWG
|
Status Voorstel Discussie Beroep ingediend en lopende beroepsprocedure zijn dubbele waarden Aanvraag ingediend en onvolledig en onontvankelijk horen niet thuis in het VVO dossier Behandeling dossier gestopt is een veralgemening van Melding ingetrokken, Ingetrokken door de VVO en Aanvraag ingetrokken door de aanvrager. Voorkeur ligt op de detailwaarden omdat dit meer betekenis geven dat enkel Behandeling dossier gestopt. Daarenboven kunnen ook dossiers die niet volledig en ontvankelijk zijn verklaard ook onder deze term vallen. Dossier doorgestuurd naar VVO is extra status die kan toegevoegd worden Vergunning overgelaten: hoort altijd bij het projecttype OVERNAME, op dezelfde locatie. Geen extra informatiewaarde om deze status toe te voegen. Correctie: OVERNAME moet OVERDRACHT zijn
Op welke manier beschikbaar stellen in het dossier? Meerdere waarden kunnen samen voorkomen. Verschillende opties zijn mogelijk Optie 1: Er is maar één waarde mogelijk te selecteren, de laatste status
Nadeel: Beroep ingediend kan niet gecombineerd worden.
Optie 2: Beroep ingediend uit de keuzelijst halen en als apart veld gebruiken. Slechts één statuswaarde te selecteren, nl. de laatste status. Optie 3: Keuzelijst waarbij meerdere waarden kunnen geselecteerd worden.
Nadeel: Kans op fouten vergroot én verschillen tussen de aanpak tussen LB's
| - Evelyne Devos zal een apart overleg inplannen om finaal de mogelijke attribuutwaarden voor Status vast te leggen.
- Alle dossiers voor Volledig en ontvankelijk moeten niet opgenomen worden in de Vastgoedinlichtingen voor overdracht. In de uitzonderlijke gevallen kan dit wel gecommuniceerd worden naar de notaris als dat nodig is.
- Melding ingetrokken, Ingetrokken door VVO, ingetrokken door aanvrager behouden
- Dossier doorgestuurd naar VVO toevoegen als extra status
- Vergunningen overgelaten hoort niet thuis in de lijst Status omdat er altijd een extra dossier aan toegevoegd wordt
- Optie 2 voor de weergave van de waarden.
|
Beslissingen | Het is verwarrend om Eerste aanleg na RvVB te registreren onder Eerste aanleg Voorstel om volgende waarden toe te voegen | - Akkoord om deze 2 mogelijkheden toe te voegen
|
Beslissingen in EA en LA | Voorstel om volgende waarden toe te voegen
Geschorst
Opgeheven
Gedeeltelijk voorwaardelijk vergund
Tijdelijk voorwaardelijk vergund
Tijdelijk gedeeltelijk voorwaardelijk vergund
Discussie
Geschorst: Kan dit tijdelijk zijn? Kunnen hier extra voorwaarden aan gekoppeld worden? Neen
Opgeheven: Kan dit tijdelijk zijn? Kunnen hier extra voorwaarden aan gekoppeld worden? Onduidelijk → moet nog verder uitgezocht worden.
Tijdelijke vergunning
m.a.w. de beslissing is Tijdelijk vergund, Tijdelijk voorwaardelijk vergund of Tijdelijk gedeeltelijk voorwaardelijk vergund
Moet hier de start- en einddatum worden toegevoegd? Ja, maar niet verplicht want niet altijd beschikbaar.
Ook van toepassing voor milieuvergunning? Ja, ook optioneel
- Akkoord om deze 5 waarden toe te voegen
- Akkoord om start- en einddatum toe te voegen, optioneel wanneer een tijdelijke vergunning als waarde wordt gekozen (Omgevingsvergunning)
- Akkoord om start- en einddatum toe te voegen, optioneel wanneer een tijdelijke vergunning als waarde wordt gekozen (Milieuvergunning)
- Deelnemers bekijken of er extra informatie moet toegevoegd worden bij opgeheven.
| Voorstel om volgende waarden te verwijderen
Discussie
Aktename, Stilzwijgende aktename, Geen aktename zijn enkel van toepassing voor Melding. Deze horen inderdaad in deze lijst niet.
Ongegrond - Niet rechtsgeldig/Onvolledig en onontvankelijk: zie eerdere discussie.
- Akkoord om deze waarden te verwijderen in deze lijst.
Behandelende instanties in EA en LA
Voorstel om volgende waarden te verwijderen | - Akkoord om deze waarden te verwijderen in deze lijst.
| Voorstel De Raad voor Vergunningsbetwisting is ook toegevoegd als een behandelde instantie in eerste aanleg. Moet dit ook in laatste aanleg? Discussie Dit moet intern nagevraagd worden. | - Deelnemers bekijken of er extra informatie moet toegevoegd worden bij opgeheven.
|
Vlaamse overheid vervangen door Vlaamse Regering. Men geeft aan dat de Vlaamse Regering de beslisser is, dus er moet geen aanpassing gebeuren.
- Evelyne Devos checken waar dit nog voorkomt, en bekijken of deze aanpassingen nog voorzien werden.
| Voorstel Lopende beroepstermijn ook gekend als het geel formulier dat moet worden uitgehangen (aanplakking). De datum van einde beroepstermijn wordt toegevoegd. Welke datum moet dit zijn? Discussie Er zijn blijkbaar verschillende data hier uit te interpreteren. Men geeft aan dat het niet zinvol is om de einddatum op te nemen want de aanvrager kan dit consulteren via het omgevingsloket. | - Geen lopende beroepstermijn nodig in de VVO omdat deze informatie beschikbaar is via het omgevingsloket
|
Stedenbouwkundige handeling | Alle velden in dit projectelement zijn optioneel wat modeltechnisch niet ok is. Voorstel: Stedenbouwkundige handeling type verplichten | - Akkoord om type stedenbouwkundige handeling te verplichten
|
Status | Synthese van de mogelijke waarden voor Vervallen, Verzaakt of Stopgezet Image Removed | - Deelnemers moet hier nog extra informatie over opzoeken.
|
Meerdere statussen bij verkavelingsvergunning die niet opgenomen worden bij de omgevingsvergunningen. Moeten deze ook toegevoegd worden bij de OMV - Verkavelen van gronden? Image Removed | - Akkoord om deze waarden toe te voegen bij de status van verkavelingen van gronden (OMV)
|
Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten (IIOA)
Volgende aanpassingen worden voorgesteld voor de Vlarebo codes Image Removed | - Akkoord met deze aanpassingen voor de Vlarebo codes bij IIOA
| Voorstel om volgende waarden toe te voegen bij Status van de Rubriek Enkel bij de omgevingsvergunning stilzwijgende aktename stilzwijgende weigering
zowel bij de milieuvergunning en de omgevingsvergunning | - Akkoord om Stilzwijgende aktename en Stilzwijgende weigering enkel toe te voegen bij de Omgevingsvergunning - IIOA - Activiteiten/Rubriek
- Akkoord om Op proef toe te voegen bij de Omgevingsvergunning - IIOA - Activiteiten/Rubriek en bij de Milieuvergunning. In beide inlichtingen wordt optioneel ook een start- en einddatum toegevoegd.
|
Kleinhandel | Voorstel om bij kleinhandel meerdere keuzes toe te laten voor de type kleinhandelsactiviteiten. Momenteel kan er maar één type geselecteerd worden. | - Akkoord om meerdere keuzes toe te laten voor de type kleinhandelsactiviteiten
|
Vragen |
Vraag om de PowerPoint door te sturen.
Zal worden meegestuurd met het verslag.
Later zou de gestructureerde beslissingsinhoud er komen en de VIP-info moet toch daaruit komen?
We gaan niet langer wachten op het Omgevingsloket en met deze modelwijzigingen tegemoet te komen aan heel wat van de vragen. Zodra meer duidelijkheid is over de gestructureerde beslissingsinhoud, bekijken we met het Omgevingsloket op welke manier dit ook van nut kan zijn voor de Vastgoedinlichtingen voor Overdracht.
Is er meer duidelijkheid rond de status en de planning van de API van dep. Omgeving? Zullen de softwareleveranciers deze API kunnen consumeren?
We hebben geen zicht op hun planning hieromtrent. Best kan je hiervoor dept. Omgeving zelf contacteren.
Worden de risicogronden automatisch aangevuld in het OVAM-webloket?
In het omgevingsloket worden de risicogronden aangeduid en daar gaat OVAM de data uit ophalen. Aangezien er nog geen beslissingsinfo zit in het Omgevingsloket, kan het zijn dat er activiteiten meekomen uit een niet-goedgekeurde vergunning. Er loopt een traject bij OVAM om tot een betere uitwisseling van risicogronden en risicolocaties te komen.
Vanuit VIP wordt bij OVAM de (gemeentelijke) informatie opgehaald om tijd uit te sparen bij de lokale besturen tijdens het behandelen van de vastgoedinlichtingen. De risicogronden blijven echter een gemeentelijke inlichting, dus deze kan daarna gecorrigeerd worden of volledig overschreven door de behandelaar bij het lokaal bestuur. Dit geeft ook de kans om te zien of alle risicogronden correct of niet gekend zijn bij OVAMVIP als platform |
Focus en uitdagingen | Optimalisatie van de bestaande producten De vastgoedinlichtingen voor overdracht werd initieel als MVP ontwikkeld. Dit betekent We willen de bestaande producten verder uitbouwen. Introductie van nieuwe producten Platformverbeteringen
| |
High level roadmap | Image Added Optimalisatie van de bestaande producten Vastgoedinlichtingen voor Overdracht VERBETERPUNTENUITDAGINGENVan MVP naar product in operationeel beheer VIP ≠ Vastgoedinlichtingen voor Overdracht Gecreëerde verwachtingen inlossen
Introductie van nieuwe producten Bodemattest OPSTARTNieuwe functionaliteiten Doorontwikkeling op integraties met betrokken partijen Aanpassen gebruikersinterface
UITDAGINGENStedenbouwkundig uittreksel light OPSTARTUITDAGINGENPlatformverbeteringen Vastgoedinformatieplatform VERBETERPUNTENUITDAGINGENNoodzakelijk Impact op producten
| |
Vragen en/of opmerkingen | In welke mate zullen lokale besturen geaffecteerd worden door de ontwikkelingen m.b.t. het bodemattest? Gefaseerde aanpak, API first. Lokaal bestuur komt hier niet als verwerker aan bod. Als Lokaal bestuur zelf bodemattesten moet aanvragen, zal moeten er wel ontwikkelingen of aanpassingen gebeuren. Op welke manier leveren wij vandaag op een correcte manier vastgoedinfo af aan bv. de politiezone? Politiezones zijn vrijgestelde organisaties. Vermits er veel politieszones zijn, wordt er geopteerd om het lokaal bestuur te laten de vastgoedinlichtingen voor overdracht aan te vragen. Met die VIP light met breder gebruik komt ook m'n oude vraag naar openstellen van de VIP-services als één service naar de gemeenten toe terug in kaart. Dus bv voor toevoegen in de (interne) geoloketten van de gemeenten. Zal in een apart gesprek besproken worden. Komt de aanpassing van de BTW straks nog aan bod? Zijn daaraan gevolgen voor de LB? De focus ligt er inderdaad op dat athumi BTW rekent op de platformretributie en geen BTW op de gemeentelijke retributie. Dat heeft enkel effect op de aanvrager. De lokale besturen blijven dezelfde pgemeentelijke retributie ontvangen. Voor wat bodemattest betreft: is dit al nader besproken met de IT- en andere collega's van Fednot/ wordt dit binnenkort meer in detail besproken over de planning/timing/...? Er volgt nog afstemming tussen FedNot en VIP hieromtrent, en hierin zal de gedetailleerdere tijdslijn worden besproken. Dit is momenteel nog een lopende oefening. Hoe kan een (mede)bestuurder van een bedrijf vastgoedinfo aanvragen over één van hun percelen? het perceel is niet zichtbaar in 'mijn burgerprofiel' Onduidelijke vraag, zal worden opgenomen met de aanvrager. | |
Aanpak 2025 |
Stakeholders van het VIP | Stakeholders van het Vastgoedinformatieplatform (VIP) Image AddedDe aanpak voor de overlegmomenten tot 2025 Om de bovenstaande stakeholders te bereiken zijn de voorbije jaren op regelmatige basis onderstaande overlegmomenten georganiseerd, elk met hun eigen doel. Image AddedVoorgestelde aanpak vanaf 2025 Vanaf 2025 gaan hier enkele aanpassingen aan gebeuren zoals onderstaand weergegeven: Image AddedTer vervanging van de business werkgroep Whathumi broadcast VIP Info moment alle producten VIP Demo’s Prioriteiten komend kwartaal Uitdagingen komend kwartaal Feedback buiten meeting (tenzij tijd toelaat)
Nieuwe aanpak voor de technische werkgroep Bij noodzaak (ad hoc) Gerichte focus Eén op één Input moment
Behoud van de thematische werkgroep Bij noodzaak (ad hoc) Gerichte focus Geïnteresseerden Input moment
Vragen en/of opmerkingen - | |
Fusiegemeenten |
Aanpak vanuit VIP | De voorbije weken zijn hiervoor de nodige voorbereidingen getroffen, in nauw overleg met de geïmpacteerde lokale besturen en gemeentelijke integratoren. Voor de effectieve uitrol van de fusies is onderstaande de aanpak die VIP zal volgen: Tijdens sperperiode 01/01/2025 tem 06/01/2025 geen aanvragen voor percelen gelegen in een fusiegemeente. Dit betekent dus enkel impact voor de betrokken fusiegemeenten. Voor de andere lokale besturen blijft dit wel mogelijk Mogelijk veranderen er contactgegevens van het lokaal bestuur van een fusiegemeente
Vragen en/of opmerkingen Welke foutmeldingen geven jullie bij h dichtzetten mocht er toch een aanvraag worden ingediend? Dat het aanvragen voor de vastgoedinlichtingen voor het lokaal bestuur niet actief is. Oude aanvragen blijven wel behouden en behandeld? Uiteraard zullen de bestaande aanvragen nog verder behandeld worden door de lokale besturen. | |
Vragen |
| Wat is de timing rond implementatie van verzaking van een (omgevings)vergunning ? Er is hier geen timing voor gekend. De eerste prioriteit gaat naar bodemattest. Dat betekent dat de timing voor vastgoedinlichtingen voor overdracht gerelateerde aanpassingen momenteel moeilijk in te schatten is. Daarom zijn er ook geen verdere thematische werkgroepen georganiseerd om zo niet de verkeerde verwachtingen te creëren. | |