Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Table of Contents
stylenone

Beschrijving

Lorem ipsumRuimtelijke ordening in Vlaanderen wordt uitgewerkt in ruimtelijke plannen. Zowel het Vlaamse gewest, de provincies en gemeenten stellen structuurplannen en bestemmingsplannen op. Deze plannen leggen vast hoe de ruimte moet worden ingevuld.

Ruimtelijke structuurplannen bepalen de grote lijnen van de ruimtelijke ordening. Ze richten zich niet op specifieke percelen en geven geen directe vergunningen, maar beantwoorden strategische vragen zoals: hoeveel ruimte is er nodig voor woningen, bedrijven, landbouw en natuur, en waar moet die ruimte komen? Voor het hele Vlaamse grondgebied is het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen opgesteld, dat in 2011 werd herzien. Daarnaast bestaan er ook gemeentelijke en provinciale structuurplannen.

Bestemmingsplannen, zoals ruimtelijke uitvoeringsplannen en plannen van aanleg, brengen meer detail op perceelniveau. Ze bepalen welke stedenbouwkundige voorschriften gelden voor bepaalde gebieden en worden gebruikt als leidraad bij het toekennen van vergunningen. In deze plannen wordt vastgelegd welke functies een perceel of gebied mag hebben, zoals wonen, bos, landbouw of economische activiteiten.

Een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) concretiseert een structuurplan en is bindend voor alle overheidsbeslissingen. Het bepaalt onder andere:

  • welke activiteiten in een gebied toegestaan zijn,

  • waar gebouwd mag worden en aan welke stedenbouwkundige regels constructies moeten voldoen,

  • hoe een gebied moet worden ingericht en beheerd.

Zowel het Vlaamse gewest als provincies en gemeenten stellen ruimtelijke uitvoeringsplannen op.

(Bron: Ruimtelijke plannen | Vlaanderen.be)

Wanneer is deze informatie nodig?

Status
colourPurple
titlePUBLICATIE VASTGOED
Status
colourYellow
titleFASE LOREM IPSUM
Lorem ipsum
VERKOOPOVEREENKOMST

Wanneer een perceel of openbaar domein in Vlaanderen gelegen is binnen de contour van een Ruimtelijke uitvoeringsplan worden de stedenbouwkundige voorschriften die van toepassing zijn opgenomen in de Vastgoedinlichtingen bij een overdracht.

Impact voor de verkoper en koper

Lorem ipsumAls het Ruimtelijke uitvoeringsplan niet wordt vervangen door een nieuwer plan, blijft dit plan de bestemming van het perceel of openbaar domein bepalen via de stedenbouwkundige voorschriften. Deze voorschriften dienen als toetsingskader bij het behandelen van vergunningsaanvragen. Zo bepalen ze welke activiteiten zijn toegestaan, waar er wel of niet gebouwd mag worden, en hoe een gebied moet worden ingericht en beheerd.

De inlichting

Informatiebron

Lorem ipsumHet uitwisselplatform voor Digitale Stedenbouwkundige informatie (DSI) is de centrale bron voor de inlichting Ruimtelijke uitvoeringsplannen. Het lokaal bestuur kan de informatie in deze inlichting aanpassen alvorens te valideren.

Inhoud van de inlichting

Lorem ipsumDankzij de automatische bronverrijking van DSI worden van elk Ruimtelijk uitvoeringsplan dat betrekking heeft op het bevraagde perceel of openbaar domein de naam, referentie, fase en stedenbouwkundige voorschriften uit de grondvlakken en de link naar planfiche in DSI opgenomen in de inlichting

Informatie die geen deel uitmaakt van deze inlichting

Lorem ipsumVia de DSI planfiche kunnen bijkomende documenten geconsulteerd worden die niet in de vastgoedinlichtingen voor overdracht worden meegegeven.

Relevante wetgeving

Lorem ipsum

Zie Lorem ipsum

Lorem ipsum

Expand
titleLorem ipsum
Gecodificeerd Decreet Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening [citeeropschrift: "Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening", afgekort "VCRO"]

VCRO

FAQ

Antwoord 2
Expand
titleVraag 1?

Antwoord 1

Expand
titleVraag 2?
Niet alle informatie uit het Ruimtelijke uitvoeringsplan wordt opgenomen in de inlichting?

In de eerste versie van deze inlichting wordt enkel de stedenbouwkundige voorschriften opgenomen die bepaald zijn in de grondvlakken. In de toekomst zullen ook de stedenbouwkundige voorschriften uit de andere planelementen zoals overdrukken opgenomen worden in de inlichting.

Voor lokale besturen

Hoe deze inlichting invullen via VIP?

Zie deze pagina XHet lokale bestuur kan de automatisch verrijkte informatie nazien, eventueel aanvullen of aanpassen en vervolgens valideren.

Er zijn enkele openstaande change requests op deze inlichting: zie pagina Y.

Onderliggende pagina’s

Child pages (Children Display)
alltrue
depth0
allChildrentrue
style
sortAndReverse
first0