Gewestplan
Beschrijving
Het gewestplan is een verouderd planningsinstrument dat enkel nog van kracht is op die plekken waar het niet vervangen werd door een nieuwer plan. De meest recente gewestplannen dateren van 2000. Na 2000 zijn de bestemmingen van het gewestplan op vele plekken gewijzigd door de opmaak van 'ruimtelijke uitvoeringsplannen' (RUP's) (bron: Gewestplan | Departement Omgeving - Vlaamse overheid)
Wanneer is deze informatie nodig?
PUBLICATIE VASTGOED VERKOOPOVEREENKOMST
Voor elk perceel of openbaar domein in Vlaanderen is in een gewestplan een bestemming vastgelegd, omdat dit plan het volledige gebied dekt. Gewestplannen zijn een vast onderdeel van het plannenregister en worden daarom altijd opgenomen in de Vastgoedinlichtingen bij een overdracht.
Impact voor de verkoper en koper
Wanneer het gewestplan niet vervangen wordt door een nieuwer plan, bepaalt het gewestplan de bestemming voor het perceel of openbaar domein via de stedenbouwkundige voorschriften. Deze stedenbouwkundige voorschriften worden gebruikt als afwegingskader bij het behandelen van vergunningsaanvragen. Op die manier bepalen ze mee welke activiteiten er mogen plaatsvinden, waar er al dan niet mag gebouwd worden, hoe een gebied moet ingericht en beheerd worden.
De inlichting
Informatiebron
Het uitwisselplatform voor Digitale Stedenbouwkundige informatie (DSI) is de centrale bron voor de inlichting Gewestplan. Het lokaal bestuur kan de informatie in deze inlichting aanpassen alvorens te valideren.
Inhoud van de inlichting
Dankzij de automatische bronverrijking van DSI worden van elk gewestplan dat betrekking heeft op het bevraagde perceel of openbaar domein de naam, referentie, fase en stedenbouwkundige voorschriften uit de grondvlakken en de link naar planfiche in DSI opgenomen in de inlichting.
Informatie die geen deel uitmaakt van deze inlichting
Via de DSI planfiche kunnen bijkomende documenten geconsulteerd worden die niet in de vastgoedinlichtingen voor overdracht worden meegegeven.
Relevante wetgeving
FAQ
Voor lokale besturen
Hoe deze inlichting invullen via VIP?
Het lokale bestuur kan de automatisch verrijkte informatie nazien, eventueel aanvullen of aanpassen en vervolgens valideren.
Er zijn enkele openstaande change requests op deze inlichting:
De status van een plan toevoegen zodat ook duidelijk is of het plan mogelijk al vernietigd is: https://athumi.atlassian.net/wiki/x/iACEBw
Meegeven dat er op een gewestplan een vrijgave van woonreservegbieden geldt: https://athumi.atlassian.net/wiki/x/UID8C