Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Table of Contents
minLevel1
maxLevel7

Definitie

Een risicogrond is een grond waarop een risico-inrichting gevestigd is of was. Risico-inrichtingen zijn fabrieken, werkplaatsen, opslagplaatsen, machines, installaties, toestellen en handelingen die een verhoogd risico op bodemverontreiniging kunnen inhouden.

Informatie benodigd voor

Status
colourYellow
titleFASE VERKOOPOVEREENKOMST

Impact

Wanneer men een risicogrond wil overdragen moet er een geldig oriënterend bodemonderzoek gebeuren. Dit gebeurt door het afnemen van grond- en waterstalen door een bodemsaneringsdeskundige. Als uit dit onderzoek blijkt dat er bodemverontreiniging is, moet de ondertekening van het compromis uitgesteld worden. De verkoper moet dan eerst een beschrijvend bodemonderzoek, die de verontreiniging verder in kaart brengt, of bodemsanering laten uitvoeren.

...

  • Eerdere risico-inrichtingen op het perceel, die later geschrapt zijn.

Informatiebron

Lokaal bestuur

Inhoud van de inlichting

Welke soorten risico-inrichtingen passen binnen deze inlichting?

In deze inlichting worden enkel de risico-inrichtingen van de gemeentelijke inventaris opgenomen.

De risico-inrichtingen die niet door de gemeente beheerd worden, maar toegevoegd worden door OVAM, zijn nog geen deel van de vastgoedinlichtingen, en worden meegedeeld op het bodemattest.

Welke velden specifiëren verder een risicogrond?

De lijst van risico-inrichtingen die mogelijk bodemverontreiniging veroorzaken is vastgesteld in:

...

Note

Indien deze inlichting op ‘niet van toepassing’ staat betekent dit niet noodzakelijk dat het perceel geen risicogrond is. Het betekent wel dat er geen risico-inrichtingen zijn afkomstig uit de gemeentelijke inventaris. Het bodemattest kan hier nog extra meldingen aan toevoegen

Informatie die geen deel uitmaakt van deze inlichting

Alle informatie omtrent risico-activiteiten die toegevoegd zijn door OVAM of een bodemdeskundige, en niet door de gemeente, zijn geen deel van deze inlichting. Deze informatie is terug te vinden op het bodemattest.

Voor lokale besturen: hoe deze inlichting invullen via VIP?

Het lokale bestuur is verantwoordelijk voor het onderhouden van de gemeentelijke inventaris van risico-activiteiten en deze bij te werken in het OVAM-webloket. VIP zal deze informatie ook ophalen voor de inlichting Risicogrond te vullen. Als er fouten worden opgemerkt of aanpassingen moeten worden gedaan in de inventaris, wordt dit best gecorrigeerd in het OVAM-webloket.

...

Er kan er ook voor gekozen worden om de inlichting volledig te vullen vanuit de gemeentelijke data. In het OVAM-webloket kan de gemeentelijke data als Shapefile worden opgehaald om zo proactief de gemeentelijke inventaris te valideren. Ook hier geldt: enkel de gemeentelijke data moet worden meegegeven in de inlichting, en niet de risico-activiteiten toegevoegd door OVAM of een bodemdeskundige.

ONDERLIGGENDE PAGINA’S

Child pages (Children Display)