Welkom op de online trainingsomgeving van het vernieuwde GIPOD-platform. Met een aantal video’s maken we je wegwijs in het vernieuwde GIPOD. Op de pagina Online training GIPOD Webtoepassing kan je doorklikken naar de verschillende opleidingsmodules.
Naast de online training bieden we de mogelijkheid om vragen te stellen tijdens een vierwekelijks vragenuurtje, meer informatie vindt je op de pagina Infosessies en opleidingen .
Vragen kunnen ook steeds gesteld worden via onze helpdesk: gipod@athumi.eu. Je kan ons tijdens de kantooruren ook telefonisch bereiken op het nummer 02 255 04 81.
Veel succes!
Inloggen
Met de login-gegevens van jouw organisatie kan je aanmelden op www.gipod.vlaanderen.be. Na het aanmelden zie je jouw login-naam en organisatie, en kan je (indien dit van toepassing is) ook wisselen tussen suborganisaties. We maken je wegwijs in onderstaande video:
De samenwerkingszone
De samenwerkingszone is het afgebakende gebied waarbinnen jouw organisatie geïnteresseerd zou kunnen zijn in samenwerkingen rond (deels overlappende) grondwerken.
Gebruikers binnen jouw organisatie met de rol applicatiebeheerder kunnen in GIPOD de samenwerkingszone instellen. Synergie-aanvragen die gelanceerd worden binnen deze zone zullen verschijnen onder ‘te beantwoorden’ op de pagina samenwerking in GIPOD. In volgende video tonen we hoe je deze zone bekijkt en intekent:
Zoeken naar innames
Aan elke inname in GIPOD is een uniek GIPOD ID verbonden. Op basis daarvan vind je de correcte inname altijd snel terug. Je kan echter ook innames zoeken op basis van filters. Momenteel zijn volgende filtercriteria actief: Soort inname, Beheerder, Status, Referentie, In Gemeente, Van-Tot en Heeft hinder. In onderstaande video tonen we hoe je op basis van filters de gewenste innames kan tonen.
De filtercriteria ‘In gemeente’ en ‘heeft hinder’ zijn niet zichtbaar in de video, maar zijn wel al beschikbaar in de beta-release van GIPOD.
Registratie, opvragen en wijzigen van grondwerken
Grondwerk aanmaken
Een Grondwerk is een inname waarbij de grond wordt opengebroken. In deze video tonen we hoe je een nieuw grondwerk aanmaakt in GIPOD, meer bepaald de heraanleg van een wegdek:
Grondwerk wijzigen
Het is normaal dat bepaalde aspecten van een inname ook na de registratie in GIPOD nog kunnen wijzigen. Daarom blijft het ook mogelijk om bepaalde kenmerken van een grondwerk later aan te passen. In volgende video leggen we uit hoe je ervoor zorgt dat de informatie in GIPOD weer overeenstemt met de praktijk:
Synergie-aanvraag
Voor diverse redenen (effciëntie, overlastbeperking…) willen overheden samenwerkingen bij grondwerken stimuleren. GIPOD maakt het daarom mogelijk om een synergie-aanvraag te lanceren vanuit een grondwerk. We tonen hoe je dit doet in volgende video:
Extra grondwerk toevoegen aan een synergie-aanvraag
Als piloot van een synergie-aanvraag kan je zelf nog extra grondwerken toevoegen. Dit gaat als volgt:
Te beantwoorden synergie-aanvragen bekijken
Synergie-aanvragen die gelanceerd worden binnen de samenwerkingszone van jouw (sub)organisatie komen in de lijst ‘Te beantwoorden'. Van daaruit kan je JA of NEEN antwoorden op deze aanvragen tot samenwerking. We tonen in volgende video hoe je dit doet:
Te behandelen synergie-aanvragen bekijken
Aan synergie-aanvragen waar jouw organisatie JA op heeft geantwoord moet nog minstens één grondwerk worden toegevoegd om tot een synergie te komen. Deze synergie-aanvragen worden opgelijst als ‘Te behandelen’ in GIPOD. Meer uitleg in volgende video:
- els.bossier (Unlicensed) valideren bovenstaande video (scenario 14: te behandelen SA bekijken)
Een synergie-aanvraag beantwoorden
Om tot een samenwerking te komen moeten aangeschreven organisaties (binnen de deadlines) de synergieaanvraag beantwoorden en grondwerken koppelen. In de eerste plaats moet er dus JA of NEEN geantwoord worden. We tonen in volgende video de context van dit antwoord in GIPOD:
Wijzigingen aan een synergie-aanvraag in status ‘nieuw’
De situatie in GIPOD is een weerspiegeling van de realiteit. Daarom moeten ook synergie-aanvragen bijgewerkt worden. Voor synergie-aanvragen in status ‘nieuw’ gaat dit als volgt:
Wijzigingen aan een synergie-aanvraag in status ‘te behandelen’
Ook synergie-aanvragen in status ‘te behandelen’ kunnen nog gewijzigd worden. We tonen hier hoe:
Een synergie-aanvraag intrekken
Een synergie-aanvraag in status ‘nieuw’ of ‘in behandeling’ kan door de piloot ingetrokken worden, bijvoorbeeld wanneer…
Een synergie-aanvraag vervroegd afsluiten met de creatie van een synergie
Wanneer tussen deadline 1 en deadline 2 alle organisaties die JA hebben geantwoord op de synergie-aanvraag ook een grondwerk hebben gekoppeld kan de piloot deze synergie-aanvraag vervroegd afsluiten.
Op die manier wordt automatisch de synergie gecreëerd en moeten de partijen niet wachten tot aan deadline 2 om met de synergie aan de slag te gaan. We tonen dit in volgende video:
Bovenstaande video is momenteel in productie en wordt zo snel mogelijk toegevoegd.
Wijzigingen aan een synergie
Een synergie wijzigen
Tijdens de voorbereiding en uitvoering van de synergie kunnen parameters wijzigen. Deze kunnen in GIPOD aangepast worden:
Pilootschap overdragen
Wanneer de piloot door omstandigheden geen piloot meer kan of wil zijn, kan het pilootschap overgedragen worden naar een andere organisatie:
Bovenstaande video is momenteel in productie en wordt zo snel mogelijk toegevoegd.
Grondwerken toevoegen en verwijderen
De piloot van een synergie kan grondwerken (van eender welke organisatie) toevoegen aan de synergie, maar ook grondwerken (van eender welke organisatie) verwijderen uit te synergie:
Bovenstaande video is momenteel in productie en wordt zo snel mogelijk toegevoegd.
Project-aanvraag
Project en project-aanvraag worden pas ontwikkeld na de eerste release, de trainingsvideo wordt daarom later toegevoegd.
Project
Project en project-aanvraag worden pas ontwikkeld na de eerste release, de trainingsvideo wordt daarom later toegevoegd.
Meldingen
De trainingsvideo rond het bekijken van meldingen wordt later toegevoegd.
Add Comment