Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 6 Next »

Dit schema toont de verschillende fases die een grondwerk doorloopt.

De status van een grondwerk is belangrijk om een correct beeld te krijgen van de voortgang en de kwaliteit van de werken. Ze geven aan in welke fase een GW zich bevindt, welke acties er nog moeten gebeuren en wie daarvoor verantwoordelijk is. Het gebruik van de juiste statussen zorgt ervoor dat alle betrokken partijen op de hoogte zijn van de stand van zaken en dat er geen misverstanden of vertragingen ontstaan.

Fase

Status

Kenmerken

Samenwerking

Conflictdetectie

Hergebruik

Data issue

Voorbereiding

Voorontwerp

Het GW is gepland en gebudgetteerd, de werkperiode en -zone zijn nog vaag.

✔️

Niet-concreet gepland

Er is een ontwerpplan beschikbaar voor het GW, de grondwerkzone en periode zijn bekend.

✔️

✔️

Planning

Concreet gepland

De signalisatievergunning is aangevraagd (nog niet noodzakelijk toegekend), of er is een jaarvergunning signalisatie.

✔️

Open data
Geopunt
Hinderpremie

Grondwerken op niet-concreet gepland, maar hebben signalisatievergunning (aanvraag).
Periode niet altijd verfijnd naar concrete periode.

Uitvoering

In uitvoering

De grondwerken zijn gestart.

✔️

Open data
Geopunt
Hinderpremie

Uitgevoerd

Het openbaar domein kan opnieuw gebruikt worden (grondwerk nog niet noodzakelijk opgeleverd).

Open data

Na uitvoering wordt de status niet in Uitgevoerd gezet

Nvt

Niet uitgevoerd

Een GW dat eerder de status IV, NC, C of IU had, is niet uitgevoerd op het terrein.

Gepauzeerd

Een GW dat eerder de status IV, NC, C of IU had, is tijdelijk stopgezet.

De statussen van een grondwerk bepalen welke gegevens automatisch worden uitgewisseld tussen de betrokken partijen. Zo kan de registratie en de coördinatie van de innames verbeterd worden en kan onnodige hinder worden voorkomen. Hieronder zie je welke gegevensuitwisselingen er per status worden geactiveerd:

Samenwerking: Bij omvangrijke grondwerken (categorie 1 of 50m²) is het verplicht om actief samenwerkingen te zoeken. Dit is bedoeld om onnodige overlast door opeenvolgende grondwerken te vermijden. GIPOD biedt de mogelijkheid om een synergie-aanvraag in te dienen vanuit een grondwerk met de status Voorontwerp en Niet-concreet gepland.’. Deze aanvraag wordt naar alle organisaties gestuurd waarbij het grondwerk binnen hun ingestelde samenwerkingszone valt. De samenwerkingszone is het gebied waarbinnen jouw organisatie openstaat voor samenwerkingen rondom (deels overlappende) grondwerken. 

Conflictdetectie: Met GIPOD kan je voorkomen dat er problemen ontstaan door werken, grondwerken of evenementen die op hetzelfde moment of op dezelfde plaats gepland zijn. Je kan alle gegevens over de innames in GIPOD invoeren, zodat je een duidelijk overzicht hebt van wat er wanneer en waar gebeurt. Je kan ook zien of er (potentiële) conflicten zijn tussen de verschillende innames. Dit kan je doen met de statussen Niet-concreet gepland, Concreet gepland en In uitvoering.

Door deze statussen correct te gebruiken, help je de domeinbeheerders om hun domein goed te beheren en te controleren. Je maakt het ook makkelijker om vergunningen te krijgen voor je werken indien deze statussen altijd correct worden toegepast en er geen onbestaande conflicten worden geregistreerd.

Hergebruik: Met GIPOD kan je de gegevens over de innames delen met andere systemen die geografische informatie gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld de GPS-app Waze helpen om verkeersopstoppingen te voorspellen en gebruikers een andere route te tonen. Dit kan je doen met de statussen Concreet gepland, In Uitvoering en Uitgevoerd. Het is belangrijk om deze statussen correct te gebruiken, zodat je geen onnodige omleidingen veroorzaakt. Dit is ook handig voor je eigen werknemers, die zo sneller en makkelijker bij de werven kunnen komen.

Hinderpremie: De Hinderpremie wordt uitgekeerd aan lokale handelaars die door grote grondwerken (Categorie 1) langdurige hinder ondervinden, meer info: Hinderpremie | VLAIO. Om de uitkering van hinderpremies zo correct mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat de statussen Concreet gepland en In Uitvoering correct staan aangegeven. Op die manier kan er op basis van de informatie de hinderpremie beter uitgekeerd worden en wordt er onnodige frustratie hierrond vermeden. Lokale besturen zijn ook meer bereid om grote grondwerken toe te laten als ze weten dat de lokale handelaars goed worden ondersteund door de hinderpremie.

  • No labels