• Ready for review
  • Document toolboxDocument toolbox

    Vergunningstoestand

    Definitie

    Dit is een beschrijvende inlichting waarin de gemeente bij haar gekende extra informatie over de toestand van constructies op het perceel kan meegeven.

    In deze inlichting vindt u informatie over:

    • Functie(s) van het onroerend goed zoals gekend in (één van) de vergunningen, vergund geacht of via terreinwerk

    • Het aantal vergunde woongelegenheden

      • op basis van aan gemeentelijke analyse van (historische)vergunningen/aangiftes belastingen (kost/2e verblijf), bevolkingshistoriek (inschrijvingen), kadastrale fiches, binnennummeringplan, oude brandweerverslagen

      • met criterium vóór 2000 reeds opgedeeld

    • Onvergunde constructies: heeft het lokaal bestuur weet van (mogelijk) onvergunde constructies?

      • In het geval er nog geen aanmaning/PV werd opgesteld (zie in dat geval inlichting stedenbouwkundige overtreding)

    Informatie benodigd voor

    FASE VERKOOPOVEREENKOMST

    Impact

    Lokale besturen zijn momenteel niet verplicht om deze informatie mee te geven. Indien zij dit wel doet, kan de meegedeelde informatie een belangrijke impact hebben voor de (potentiële) koper. Dankzij deze informatie is die immers op de hoogte van de vergunde of onvergunde toestand van zijn goed.

    Deze inlichting kan dienen als samenvatting van de informatie uit voorgaande vergunningsinlichtingen. Dit is een extra signaal voor de potentiële koper. Bijvoorbeeld:

    • Het huidige gebruik stemt niet overeen met de functie waarvoor het vergund is.

    • Het gebouw wordt momenteel als meergezinswoning gebruikt, maar hiervoor werd geen (vermoeden van) vergunning terug gevonden in het vergunningenregister.

    In bepaalde gevallen kan deze inlichting ook extra informatie toevoegen aan het dossier:

    • Het gebouw is gekend als meergezinswoning, maar de woongelegenheid waarvoor de aanvraag geldt, werd niet vergund als dusdanig.

    • De gemeente heeft weet van een overtreding (constructie waarvoor geen vergunning werd verleend), maar er is (nog) geen officieel PV opgemaakt of aanmaning verstuurd waardoor dit niet als stedenbouwkundige overtreding werd geregistreerd. Voorbeelden:

      • Op het moment van de aanvraag van een bepaald perceel doet de gemeente een manuele check op basis van de vergunningen, luchtfoto's of eventueel reeds interne info over de toestand van de constructies van het perceel. Dit is dus steeds vóór er een handhavingstraject opgestart wordt.
        Die info wordt neergeschreven in de inlichting vergunningstoestand en nadien kan dit tot gevolg hebben dat: er reeds een regularisatieaanvraag of aanvraag tot vermoeden van vergunning wordt aangeraden, dat er een handhavingstraject opgestart wordt.

      • Soms is er gedogenbeleid (bv. teveel verharding), maar wenst men dit wel te vermelden.

    Vanuit deze inlichting kan een gemeentelijk advies geformuleerd worden zoals om een aanvraag voor regularisatie, vermoeden van vergunning of bestemmingswijziging te doen.
    Of er kan een andere verwittiging meegedeeld worden bv. gezien de aanleg van het openbaar domein niet conform de regels is, zal bij het openbreken de eigenaar op eigen kosten de herstelling moeten uitvoeren.

    Als de aanvrager over andere informatie beschikt dan hier meegedeeld door het lokaal bestuur, wordt aangeraden contact op te nemen met de dienst omgeving van het lokaal bestuur.

    Informatiebron

    Lokaal bestuur

    Inhoud van de inlichting

    De inlichting kan:

    • Meermaals voorkomen in het geval van meerdere gebouwen op het perceel.

    • Zowel een onvergunde toestand beschrijven als meedelen dat voor zover het lokaal bestuur over informatie beschikt, de toestand vergund is.

    Opmerking: Informatie over het aantal vergunde woongelegenheden wordt enkel meegedeeld in het geval van een meergezinswoning.

    Fictief voorbeeld

    Het lokaal bestuur heeft steeds de keuze om deze inlichting al dan niet mee te delen. Het ontbreken van informatie kan in geen enkel geval geïnterpreteerd worden als een bevestiging dat de toestand van het perceel vergund is.

    Mogelijks zijn er onvergunde constructies op het perceel waar de gemeente geen weet van heeft waardoor een beschrijving ervan ontbreekt. Het blijft steeds de verantwoordelijkheid van de (ver)koper en professionele aanvrager om de reële toestand te vergelijken met de meegedeelde informatie in de rubriek vergunningen en zich bij discrepanties of onduidelijkheden te wenden tot het lokaal bestuur.

    Voor lokale besturen: hoe deze inlichting invullen via VIP?

    Klik hier.

    Onderliggende pagina’s