/
Algemeen plan van aanleg (APA)

Algemeen plan van aanleg (APA)

Beschrijving

Het Algemeen Plan van Aanleg (of kortweg APA) werd opgemaakt voor het volledige grondgebied van een stad of gemeente. Het APA bestaat uit een bestemmingsplan en stedenbouwkundige voorschriften.

Deze plannen waren normaal gezien verplicht voor iedere gemeente maar er zijn slechts enkele gemaakt, omdat het Gewestplan reeds gedetailleerde informatie geeft per gemeente. Zo is er een definitief APA in Keerbergen, Hoeilaart, Roeselare en Lochristi.

Wanneer er een gewest- of algemeen plan (APA) bestond, diende het Bijzonder plan van aanleg (BPA) zich hiernaar te richten. Met andere woorden BPA’s mochten enkel APA’s verfijnen.

APA’s en BPA's worden niet meer opgemaakt maar de bestaande blijven wel geldig, tenzij de voorschriften ervan vervangen worden door de stedenbouwkundige voorschriften van een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP).

Wanneer is deze informatie nodig?

status:Publicatie vastgoed status:Verkoopovereenkomst

Wanneer een perceel of openbaar domein in Vlaanderen gelegen is binnen de contour van een Algemeen plan van Aanleg worden de stedenbouwkundige voorschriften die van toepassing zijn opgenomen in de Vastgoedinlichtingen bij een overdracht.

Impact voor de verkoper en koper

Als het Algemeen Plan van Aanleg niet wordt vervangen door een nieuwer plan, blijft dit plan de bestemming van het perceel of openbaar domein bepalen via de stedenbouwkundige voorschriften. Deze voorschriften dienen als toetsingskader bij het behandelen van vergunningsaanvragen. Zo bepalen ze welke activiteiten zijn toegestaan, waar er wel of niet gebouwd mag worden, en hoe een gebied moet worden ingericht en beheerd.

De inlichting

Informatiebron

Het uitwisselplatform voor Digitale Stedenbouwkundige informatie (DSI) is de centrale bron voor de inlichting Algemeen plan van Aanleg. Via de Slimme bevraagservice wordt de informatie de beschikbare informatie in DSI gefilterd voor het betreffende perceel of openbaar domein. Het lokaal bestuur kan de informatie in deze inlichting aanpassen alvorens te valideren

Inhoud van de inlichting

Dankzij de automatische bronverrijking van DSI/Slimme bevraagservice wordt van elk Algemeen Plan van Aanleg dat betrekking heeft op het bevraagde perceel of openbaar domein de naam, referentie, fase en stedenbouwkundige voorschriften uit de grondvlakken en de link naar planfiche in DSI opgenomen in de inlichting.

Informatie die geen deel uitmaakt van deze inlichting

Via de DSI planfiche kunnen bijkomende documenten geconsulteerd worden die niet in de vastgoedinlichtingen voor overdracht worden meegegeven.

Relevante wetgeving

FAQ

De Slimme bevraagservice kan omwille van een technische beperking enkel informatie weergeven wanneer het bevraagde perceel/openbaar domein groter is dan 10m². Is het perceel kleiner dan 10m², dan kan het lokale bestuur zelf de informatie aanvullen vermits dit een ADAPT inlichting is.
Vermits het niet mogelijk is om een dossier te valideren zonder de verplichte inlichtingen, kan geen dossier gevalideerd worden zonder aan te geven of het Gewestplan al dan niet van toepassing is.

Bevragingen door de Slimme bevraagservice gebeuren met de reële geometrie. Dit betekent dat voor deze inlichtingen geen negatieve buffer wordt gebruikt. Dit geldt zowel voor de bevraging voor Vastgoedinlichtingen voor overdracht (VVO) voor percelen als voor openbaar domein. Dit kadert in een lange termijn stappenplan om het volledige antwoord van de Slimme Bevraagservice te integreren in het VVO dossier.

Vermits dit een ADAPT inlichting is kan het lokaal bestuur de informatie die automatisch verrijkt is, nog aanpassen. Vermits het lokaal bestuur ook informatieleverancier is, gebeurt deze kwaliteitscontrole alvorens het dossier te valideren.

Voor lokale besturen

Hoe deze inlichting invullen via VIP?

Het lokale bestuur kan de automatisch verrijkte informatie nazien, eventueel aanvullen of aanpassen en vervolgens valideren.

Er is nog een openstaande change requests op deze inlichting:

Onderliggende pagina’s