Risicozone voor overstromingen

Risicozone voor overstromingen

Beschrijving

Risicozones voor overstromingen zijn zones in Vlaanderen die door de Vlaamse Regering zijn afgebakend op basis van historische en modelmatige gegevens over overstromingen. De huidige afbakening, in werking sinds 1 januari 2018, houdt rekening met gebieden die in de voorbije tien jaar meer dan tweemaal overstroomd zijn, alsook met gebieden die volgens modellen minstens eenmaal om de 25 jaar onder minstens 30 cm water komen te staan. Deze risicozones worden specifiek afgebakend in het kader van de regelgeving rond de verzekering tegen natuurrampen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen vier categorieën: geen risicozone, geen risicozone meer (geschrapt t.o.v. 2007), bevestigde risicozone en nieuwe risicozone.

Impact voor de koper

Voor kopers van een onroerend goed in een risicozone voor overstromingen zijn er belangrijke verzekeringsrechtelijke gevolgen. Voor bestaande gebouwen blijft de dekking tegen overstromingsschade in de brandverzekering verplicht, al mogen verzekeraars in risicozones een hogere premie of franchise vragen binnen de grenzen van het wettelijk vastgelegde tariferingskader.

Voor nieuwe gebouwen die na 22 juni 2019 opgericht worden in een risicozone, hebben verzekeraars het recht om de dekking voor overstromingsschade geheel te weigeren. In dat geval is er geen verplichte verzekering meer en is het Rampenfonds niet tussenkomstplichtig. Bovendien kunnen bij toekomstige bouw- of verbouwplannen bijkomende stedenbouwkundige beperkingen of technische eisen gelden.

De inlichting

Informatiebron

De Vlaamse Milieumaatschappij is de bron voor deze inlichting.

Inhoud van de inlichting

Of het onroerend goed gelegen (volledig of gedeeltelijk) gelegen al dan niet gelegen is binnen een zone waar nog een risico van toepassing is en zo ja, dit een nieuwe of bevestigde risicozone is.

Informatie die geen deel uitmaakt van deze inlichting

De eventuele verzekeringsrechtelijke gevolgen, bijkomende stedenbouwkundige beperkingen of technische eisen worden niet opgenomen in deze inlichting.

Relevante wetgeving

FAQ

Er zijn geen veelvoorkomende vragen gekend voor deze inlichting.
Heeft u een vraag en/of opmerking, contacteer ons via vip@athumi.eu.

Voor lokale besturen

Hoe deze inlichting invullen via VIP?

Deze inlichting is een read-only inlichting waardoor het lokaal bestuur geen aanpassingen kan doen aan deze inlichting. Er zijn geen openstaande change requests op deze inlichting.

Onderliggende pagina’s