Natuurinrichtingsproject
Beschrijving
Een natuurinrichtingsproject is een instrument waarmee de Vlaamse overheid, sinds 1998, actief ingrijpt in het landschap om de natuurwaarden te verbeteren of te herstellen. Deze projecten worden uitgevoerd door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), in samenwerking met andere overheden en belanghebbenden. Het doel is om gebieden die daarvoor in aanmerking komen, zodanig in te richten dat ze optimaal functioneren voor natuurontwikkeling, biodiversiteit en duurzaam ruimtegebruik.
Natuurinrichting vindt plaats op locaties waar de natuurlijke omstandigheden verstoord zijn of waar extra maatregelen nodig zijn om gewenste natuurdoelen te bereiken. Voorbeelden zijn voormalige industriegronden, vergraven of opgehoogde terreinen, zandwinningsputten, gebieden met een bijzondere waterhuishouding of zones waar recreatie en natuur beter op elkaar afgestemd moeten worden. Ook ecologische verbindingszones – bijvoorbeeld voor veilige oversteekplaatsen voor fauna – kunnen deel uitmaken van een natuurinrichtingsproject.
Een natuurinrichtingsproject wordt juridisch vastgelegd via een officieel goedgekeurd projectplan. In dit plan staan de inrichtingsmaatregelen, het gewenste toekomstbeeld en eventuele gebruiksbeperkingen of -mogelijkheden voor de betrokken gronden beschreven. De uitvoering kan gepaard gaan met grondwerken, aanplantingen, herprofileringen of de aanleg van infrastructuur ten dienste van de natuur of zachte recreatie.
Lees er meer over in de brochure natuurinrichting.
Impact voor de koper
Voor de koper van een onroerend goed dat volledig of gedeeltelijk ligt binnen een goedgekeurd natuurinrichtingsproject kunnen de gebruiksmogelijkheden van het onroerend goed mogelijk beperkt zijn als gevolg van het statuut en de uitvoering van het project. Zo kunnen vormen van landgebruik, bebouwing of inrichting kunnen onverenigbaar zijn met de natuurdoelstellingen van het project. Daarnaast kan het gebied kan onderhevig zijn aan specifieke beheersvoorwaarden of inrichtingsmaatregelen opgelegd door de overheid.
In sommige gevallen voorziet het natuurinrichtingsproject
in concrete werkzaamheden op het onroerend goed, zoals herprofilering, ontharding of heraanleg in functie van de natuur.
wordt een zakelijke rechtstoestand zoals een erfdienstbaarheid of een beheermaatregel opgelegd.
Daarnaast is het mogelijk dat het perceel deel uitmaakt van een ontwerp- of plangebied voor natuurinrichting, waarbij toekomstige ingrepen gepland staan. Hoewel een ontwerp nog geen juridische kracht heeft, kan het wel de toekomstige gebruikswaarde van het onroerend goed beïnvloeden.
De inlichting
Informatiebron
De Vlaamse Landmaatschappij is de bron voor deze inlichting
Inhoud van de inlichting
Lorem ipsum
Informatie die geen deel uitmaakt van deze inlichting
Lorem ipsum
Relevante wetgeving
Decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu van 21 oktober 1997, zijn ingesteld (of zijn ingesteld geweest).
FAQ
Er zijn geen veelvoorkomende vragen gekend voor deze inlichting.
Heeft u een vraag en/of opmerking, contacteer ons via vip@athumi.eu.
Voor lokale besturen
Hoe deze inlichting invullen via VIP?
Deze inlichting is een read-only inlichting waardoor het lokaal bestuur geen aanpassingen kan doen aan deze inlichting. Er zijn geen openstaande change requests op deze inlichting.