Document toolboxDocument toolbox

Werkgroepen


Co-creatieproces van VIP via werkgroepen


Digitaal Vlaanderen ontwikkelt en onderhoudt het Vlaams, centraal platform. De functionele, technische en juridische vereisten worden in samenspraak met de primaire stakeholders bepaald. Dit proces van co-creatie wordt ondersteund door het oprichten van verschillende werkgroepen. Deze werkgroepen leveren input aan het projectteam en aan de stuurgroep. Voor de samenstelling van de werkgroepen werden de primaire stakeholders (aanvragers en bronhouders) bevraagd en via VVSG werd in 2020 een oproep gelanceerd aan alle steden en gemeenten.


Soorten werkgroepen


Er zijn verschillende soorten werkgroepen:

  1. Semantische business werkgroep
    Deze OSLO werkgroep heeft de focus om semantische afspraken te maken omtrent de vastgoedinformatie. Het eindresultaat is een semantisch model (informatiemodel, concepten).
    Deze werkgroep is afgelopen.

  2. Business werkgroep (functioneel)
    In deze werkgroep wordt bepaald WAT het informatie-platform moet doen. Dit wordt gestuurd door de gebruikers van het platform (zowel vertegenwoordigers van professionele aanvragers als bronhouders en enkele steden en gemeenten).
    We gaan dieper in op de business modules en de verfijning van de business architectuur.
    Vragen vanuit het projectteam kunnen hier aan de business gesteld worden. De algemene business werkgroepen wordt aangevuld met vertegenwoordigers van de bronnen.

  3. Technische werkgroep
    In deze werkgroep wordt besproken HOE bepaalde functionaliteit zal worden aangeboden. Dit moet passen binnen de Enterprise architectuur van Digitaal Vlaanderen.
    Dit is niet voor de business, maar voor de technische profielen van de integratoren om te kijken naar de technische requirements en technische vragen.

  4. Juridische werkgroep
    In deze werkgroep worden de decretale verplichtingen ter ondersteuning van de realisatie van het informatieplatform en de samenwerkingsovereenkomst voorbereid. Ook dienen juridische vragen of hindernissen hier geanalyseerd en besproken te worden.

  5. Klankbordgroep
    De klankbordgroep, samengesteld uit de ruimere kring van geïnteresseerden in het project, maar niet de primaire gebruikers van het platform, krijgt zo’n vier maal per jaar een update over de vorderingen van het project.

  6. Pilootmeetings
    Deze vergaderingen zijn gestart in september 2021 voor de vertegenwoordigers van de 30 geselecteerde pilootsteden en -gemeenten. Hier wordt de voorbereiding richting de lancering van het platform voor lokale besturen besproken, het inlichtingenmodel besproken en andere functionele zaken afgestemd. Zaken die verdere afstemming vergen van de aanvragers worden afgetoetst in de business werkgroep (zie punt 2).

Interesse om aan te sluiten bij één van deze groepen? Neem gerust contact op via vastgoedinformatieplatform@vlaanderen.be.

 


Agenda, presentatie en verslag van de werkgroepen


Via onderstaande pagina’s kan u de planning en per werkgroep telkens de agenda, de presentatie en het bijhorende verslag terugvinden.

 

De kalender en verslagen van pilootmeetings vindt u hier.

Â